Pàgines

dimecres, 8 d’octubre del 2014

El boix, una espècie autòctona i resistent

S’acosten els mesos més freds de l’any i hem de pensar quines plantes aguantaran millor en el nostre jardí en aquestes èpoques de baixes temperatures. El boix és una planta ideal per aquests mesos de tardor i hivern. Als Països Catalans s'hi fan només el boix comú (Buxus sempervirens) i el boix baleàric (Buxus balearica) que són les úniques espècies del gènere que aguanten les glaçades. Es troben a la muntanya submediterrània, prefereix els terrenys calcaris, entre 100 i 1.600 d'altitud.  Són plantes que es fan servir en jardineria i per a bonsai.

Encara que es tracti d'un arbre, normalment es troba com un arbust de menys de 5 metres d'alçària que arriba excepcionalment els 12 metres d'altura ja que és de lent creixement i fa anys se n'explotava molt la seva fusta. Fulles petites, ovades, enteres i coriàcies, verdes tot l'any (a l’hivern sovint vermelloses). La fulles són lanceolades, ovades o el·líptiques, oposades, de color verd fosc pel feix i més clar en el revers, de fins a 30 mil·límetres, amb la vora una mica corbada cap avall.

Les fulles apareixen a començament de primavera, en petites inflorescències de diverses flors masculines i una femenina en les axiles foliars. Medeixen uns 2 mil·límetres, de color groc, poc vistoses, mancades de corol·la, sense fragància però riques en nèctar, que atreu a himenòpters i dípters. El fruit és una càpsula marró o grisa, del voltant d'1 centímetre de llarg, que conté nombroses llavors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada